Δεύτερο αίτημα συνάντησης έστειλε ο Σύλλογος Αποφοίτων & Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρήτης στον Υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στις

Δεύτερο αίτημα συνάντησης έστειλε ο Σύλλογος Αποφοίτων & Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρήτης στον Υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο

Με δεύτερο αίτημα συνάντησης απάντησε ο Σύλλογος Αποφοίτων και Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρήτης στις δηλώσεις του Υφυπουργού Παιδείας κ.Άγγελου Συρίγου σχετικά με την επαναφορά της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Παρακάτω ακολουθεί η σχετική επιστολή.

ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΡΗΤΗΣ  |  Α.Φ.Μ. 996846497

ΠΡΟΣ

ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 
ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ κ. ΑΓΓΕΛΟ ΣΥΡΙΓΟ

 

ΘΕΜΑ: «ΑΙΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ»

Ηράκλειο: 28/05/2021

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

Σας κοινοποιούμε την παρούσα επιστολή, με αφορμή τις απαντήσεις σας στην επερώτηση με θέμα «Στον αέρα εκατοντάδες – χιλιάδες πτυχιούχοι των πρώην Τ.Ε.Ι., χωρίς εργασιακά επαγγελματικά δικαιώματα και χωρίς διαδικασίες αντιστοίχισης των πτυχίων τους με τα πτυχία των αντίστοιχων ή συναφών τμημάτων των Πανεπιστημίων» υπ’ αριθ. πρωτ. 4570/25-02-2021, καθώς και με αφορμή το αίτημα συνάντησης που σας κοινοποιήσαμε στις 11/02/2021 στο οποίο δυστυχώς δεν λάβαμε κάποια απάντηση.

Ο ν.4610/2019 «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Λοιπές Διατάξεις Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» που υπερψήφισε και εφάρμοσε η απερχόμενη κυβέρνηση και ο τότε Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, εξαφάνισε τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα από τον ακαδημαϊκό χάρτη των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της επικράτειας. Παράλληλα δεν μερίμνησε ούτε για το πιο ουσιαστικό δηλαδή την αποκατάσταση των αποφοίτων των πρώην Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ούτε για τα εργασιακά δικαιώματα που θα παρέχουν αυτά τα νέα τμήματα. Παρατηρούμε πως σαν Υφυπουργός Παιδείας προσπαθείτε να εξυγιάνετε τα προβλήματα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που δημιούργησε ο ν.4610/2019. Μερικές από αυτές τις ενέργειες είναι και η πρόσφατη έκδοση με ΦΕΚ για την απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (Integrated Master), επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων για τα τμήματα Μηχανικών (πλην του τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών) καθώς και Γεωπονικών Επιστημών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου το οποίο σαν Σύλλογος Αποφοίτων Τ.Ε.Ι. Κρήτης θεωρούμε ότι βρίσκεται στην σωστή βάση. Βέβαια εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας που δεν έχει αναγνωριστεί αντίστοιχα το τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ το οποίο παράγει σημαντικό ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο σε τοπικό επίπεδο. Σημαντική απώλεια είναι και τα πρώην τμήματα Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος όπως και Πολιτικών Δομικών Έργων καθότι πλέον έχουν πάψει να λειτουργούν διότι καταργήθηκαν.

Κύριε Υφυπουργέ εκτιμούμε τις προσπάθειες που καταβάλετε για την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευση παρόλα αυτά οφείλουμε να σας επισημάνουμε πως εκκρεμεί η αναγνώριση της ακαδημαϊκής αντιστοίχισης των αποφοίτων των πρώην Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με τα νέα τμήματα των αντίστοιχων ή συναφών τμημάτων των Πανεπιστημίων όπως αυτά δημιουργήθηκαν από τον ν.4610/2019. Τα Τ.Ε.Ι. αν και αποτελούσαν Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όπως αναφέρει ο ν.2916/2001 στο πρώτο άρθρο, αποτελώντας τον Τεχνολογικό Τομέα αυτής με κοινή αποστολή ως προς τα Πανεπιστήμια, εκ των πραγμάτων αυτά παρέμεναν ως κάτι διαφορετικό και οι απόφοιτοι των εν λόγω ιδρυμάτων έρχονται αντιμέτωποι με αυτήν την αυθαίρετη διάκριση η οποία επικρατεί ακόμη και σήμερα.

Συνεπώς αδυνατούμε να κατανοήσουμε πως οι κυβερνώντες αυτής της χώρας η οποία αποτελεί την γενέτειρα της Δημοκρατίας και ισάξιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτρέπουν επί σειρά ετών την διόγκωση αυθαίρετων διαχωρισμών που εναντιώνονται τόσο στο Ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό πλαίσιο όσο και στις ανθρωπιστικές αξίες. Πως γίνεται οι απόφοιτοι των πρώην Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων αν και απόφοιτοι Ελληνικών Α.Ε.Ι. αναγνωρισμένοι με νόμο να αντιμετωπίζονται ως απόφοιτοι τεχνικών σχολών;

Κύριε Υφυπουργέ, με αίσθημα ευθύνης, σεβόμενοι τον θεσμικό σας ρόλο, αν θέλετε να επαναφέρετε την τεχνολογική εκπαίδευση κάντε το σωστά και αξιοκρατικά. Δεν είμαστε απόφοιτοι τεχνικών σχολών ή ιδρυμάτων άλλωστε το ίδιο διαπιστώνει και ο νομοθέτης στην αιτιολογική έκθεση του ν.4610/2019 όπου συγκεκριμένα αναφέρει για το Τ.Ε.Ι. Κρήτης τα εξής:

«Τον Μάϊο του 2016 πραγματοποιήθηκε η εξωτερική αξιολόγηση του Τ.Ε.Ι. Κρήτης από Επιτροπή Εξωτερικών Εμπειρογνωμόνων, η οποία ορίστηκε από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ). Στην αξιολόγηση αυτή, η επιτροπή των εξωτερικών αξιολογητών έδωσε το χαρακτηρισμό «Θετικά (Positive Evaluation)» στο Τ.Ε.Ι. Κρήτης»

«Επίσης, για την ίδια χρονική περίοδο, το Τ.Ε.Ι. Κρήτης βρίσκεται στη πρώτη θέση μεταξύ των Τ.Ε.Ι. και ξεπερνά επτά Πανεπιστήμια της χώρας σε σχέση με τη διεθνή αναγνώριση του επιστημονικού έργου των ερευνητικών του ομάδων

Κύριε Υφυπουργέ, για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε να λάβετε υπόψιν τα αιτήματα συνάντησης που σας έχουμε καταθέσει σαν Σύλλογος Αποφοίτων και Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρήτης, επιθυμούμε την ομαλή και ουσιαστική διεξαγωγή διαλόγου τόσο με εσάς όσο και με τους φορείς του Υπουργείου Παιδείας για την επίλυση αυτού του μείζονος για εμάς σημασίας ζητήματός που απασχολεί πάνω από 400.000 πολίτες αυτής της χώρας.

Μετά τιμής,

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων και Φοιτητών

Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης

Αλέξανδρος Μπριτζολάκης – Πρόεδρος

Μαρίνα Κυριακοπούλου – Αντιπρόεδρος

Αθηνά Αβραμάκη – Γενική Γραμματέας

Αργυρή Πατεράκη – Ειδική Γραμματέας

Εμμανουήλ Στρατάκης – Ταμίας