Τηλεδιάσκεψη Ακαδημαϊκών Συλλόγων Α.Ε.Ι. Τ.Τ. με τον Υφ.Παιδείας Άγγελο Συρίγο

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στις

Τηλεδιάσκεψη Ακαδημαϊκών Συλλόγων Α.Ε.Ι. Τ.Τ. με τον Υφ.Παιδείας Άγγελο Συρίγο

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ακαδημαϊκών Συλλόγων Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Σύλλογοι Αποφοίτων Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Πειραιά και Κρήτης) για το ζήτημα των αντιστοιχίσεων πτυχίων με τα νέα πτυχία των ομότιμων τμημάτων των Πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα, οι ακαδημαϊκοί σύλλογοι παρουσίασαν στον Υφ.Παιδείας τα εξής ζητήματα:

  1. Το ζήτημα της αντιστοιχίσεως των πτυχίων των αποφοίτων των πρώην Τ.Ε.Ι.,
  2. Την κοινοποίηση του Πορίσματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κατόπιν σχετικής έγκρισης από τον Πρύτανη κ.Παναγιώτη Καλδή,
  3. Γενικά ζητήματα που δημιουργούν προβλήματα στους αποφοίτους των πρώην Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Στα ζητήματα αυτά ο Υφυπουργός Παιδείας απάντησε σε τρία βασικά βήματα με κυριότερο την εισαγωγή των νέων τμημάτων του ν.4521/2018 και ν.4610/2019 στην διαδικασία αξιολόγησης καθότι όπως ανέφερε αυτά «έχουν αξιολογηθεί ως Τ.Ε.Ι. κι όχι ως Α.Ε.Ι.». Το δεύτερο βήμα αφορά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης των εν λόγω τμημάτων το οποίο είναι ακόμα σε εκκρεμότητα. Το τρίτο βήμα αφορά την εξέταση από το αρμόδιο Υπουργείο των αντιστοιχίσεων των τμημάτων αυτών ανά περίπτωση καθότι όπως ανέφερε αυτά δεν μπορούν να αποφασιστούν ή να καθοριστούν με έναν νόμο. Πριν από δύο εβδομάδες, με παρέμβαση του Υφυπουργού, ανακοινώθηκε στην ΕΘΑΑΕ η επίσπευση των διαδικασιών της εν λόγω πιστοποίησης με την Ανεξάρτητη Αρχή να απαντάει ότι μέχρι το τέλος του Ιούνη θα έχει ετοιμάσει έναν κατάλογο με τα σημεία που θα ζητήσουν για την διαδικασία αξιολόγησης και ότι εναπόκειται στο εκάστοτε τμήμα αν επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτήν. Επιπλέον συμπλήρωσε ότι σχεδόν ολοκληρώνεται το πρώτο βήμα της ένταξης των εν λόγω τμημάτων στην διαδικασία της αξιολόγησης και αρχίζει το δεύτερο στάδιο που αφορά την ίδια την διαδικασία και η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα ενός χρόνου. Κλείνοντας, στο τρίτο βήμα, ανέφερε ότι θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να εξετάσει κάθε τμήμα ανά περίπτωση, καθώς και τι χρειάζεται να συμπληρώσουν οι απόφοιτοι των πρώην Τ.Ε.Ι., όπου θα αφορά διαδικασίες παρακολούθησης μαθημάτων για συμπλήρωση πιστωτικών μονάδων (ECTS) καθώς και κανονικές εξετάσεις για την απόκτηση του αντίστοιχου τίτλου.