Έκθεση Πεπραγμενων Συλλόγου Αποφοίτων & Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρητης έτους 2021

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στις

Έκθεση Πεπραγμενων Συλλόγου Αποφοίτων & Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρητης έτους 2021

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΕΤΟΥΣ 2021  

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ & ΦΟΙΤΗΤΩΝ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΡΗΤΗΣ   
Α.Φ.Μ. 996846497    |   ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.

 Ηράκλειο: 14/12/2021

    Αποτελεί αδιαμφισβήτητο πλέον γεγονός η κατάργηση του συνόλου των ιδρυμάτων του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης όπως και των αντίστοιχων τμημάτων (πλην της ΑΣΠΑΙΤΕ). Η εν λόγω αναδιάρθρωση στην ανώτατη εκπαίδευση που επέφερε ο νόμος 4610/2019 «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις»  δεν σηματοδότησε επ’ουδενί την αναβάθμιση προς κάτι ανώτερο και δη των αποφοίτων Α.Ε.Ι. Τ.Τ.. Αντ’ αυτού δημιούργησε μια σειρά ζητημάτων, τα οποία αφορούν πάνω από 400.000 πολίτες σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.  Συνοψίζοντας τα κυριότερα ζητήματα χωρίζονται σε δύο σκέλη.

Το πρώτο ζήτημα αφορά τις διαδικασίες αντιστοίχισης και ισοτίμησης πτυχίων των αποφοίτων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Α.Τ.Ε.Ι.) με τα αντίστοιχα νέα ή συναφή τμήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή του προαναφερμένου νόμου.

Το δεύτερο σκέλος αφορά το πάγιο αίτημα των αποφοίτων των πρώην Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της πλήρους εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων σε όλους τους τομείς αξιολόγησης της χώρας με κυριότερο τον δημοσιοϋπαλληλικό τομέα.

Εις ότι αφορά τα δύο εν λόγω ζητήματα ο Σύλλογος Αποφοίτων και Φοιτητών Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης, πραγματοποίησε σειρές παρεμβάσεων τα οποία χωρίζονται σε τρείς θεματικές ενότητες οι οποίες αναπτύσσονται ακολούθως:

α) Παρέμβαση και επιρροή σε πολιτικό επίπεδο: Για τον εν λόγω σκοπό, ο Σύλλογος και οι εκπρόσωποι αυτού ανέδειξαν το ζήτημα της αντιστοίχισης και ισοτίμησης πτυχίων των αποφοίτων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.) σε πολιτικούς του νομού Ηρακλείου. Συνολικά ο Σύλλογος αποφοίτων απέστειλε αιτήματα συναντήσεων σε μια σειρά πολιτικών του νομού με αφετηρία τον Γενικό Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ. – ΠΑ.ΣΟ.Κ.) κ. Βασίλειου Κεγκέρογλου, εν συνεχεία με τον Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) κ. Σωκράτη Βαρδάκη, καθώς και με τον Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Σενετάκη. Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογός μας σε στενή συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ., συμμετείχαν σε τηλεδιασκέψης και συναντήσεις με τους προαναφερμένους Βουλευτές για την ανάδειξη του ζητήματος σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Συγκεκριμένα κατατέθηκε απ’ τον κ. Κεγκέρογλου ένα σύνολο επερωτήσεων με την κατάθεση δύο επερωτήσεων η μια για τα εργασιακά δικαιώματα μηχανικών Τ.Ε. που απευθυνόταν προς τον Υπ.Μεταφορών κ. Αχιλλέα Καραμανλή και άλλη μια που αφορούσε την διαδικασια αντιστοίχισης και ισοτίμησης πτυχίων των αποφοίτων των πρώην Τ.Ε.Ι. με τα αντίστοιχα ή συναφή τμήματα των ομότιμων πανεπιστημίων απευθυνόμενη προς τον Υφ. Παιδείας κ. Άγγελο Συρίγο. Επιπλέον κατόπιν παρότρυνσης του Συλλόγου μας, κατατέθηκε απ’ τον ίδιο Βουλευτή γραπτή επιστολή προς την Υπ.Παιδείας κα. Νίκη Κεραμέως, ερώτηση για την κατάργηση των προς ίδρυση έξι (6) νέων τμημάτων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Εν συνεχεία, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαρδάκης κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Υπ.Παιδείας κα. Νίκη Κεραμέως παρουσιάζοντας την πρόταση της κοινοβουλευτικής τους ομάδας για το ζήτημα της αντιστοίχισης και ισοτίμησης πτυχίων των αποφοίτων των πρώην Τ.Ε.Ι. με τα αντίστοιχα ή συναφή τμήματα των Πανεπιστημίων. Τέλος, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου του Συλλόγου με τον Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας νομού Ηρακλείου κ. Μάξιμου Σενετάκη και που αναμένουμε την εκπλήρωση των δεσμεύσεων μας ανακοίνωσε.

β) Συνομιλίες με τους αρμόδιους φορείς του Υπ.Παιδείας: Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογός μας πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον Υφ.Παιδείας κ.Άγγελο Συρίγο όπου αναγνώρισε την ανάγκη για θέσπιση διαδικασιών αντιστοίχισης και ισοτίμησης πτυχίων των αποφοίτων των πρώην Τ.Ε.Ι. με τα νέα πανεπιστημιακά τμήματα. Παρόλα αυτά, κατά τον ίδιο η θέσπιση ενός τέτοιου νόμου πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης όλων των τμημάτων του νόμου 4610/2019 από την ΕΘΑΕΕ. Η εν λόγω διαδικασία αξιολόγησης μας ανακοίνωσε ότι θα διαρκέσει έναν (1) χρόνο όπου μετά απ’ αυτό το διάστημα θα εξεταστεί απ’ το Υπ. Παιδείας το σύνολο των τμημάτων των πρώην Τ.Ε.Ι. και οι ανάλογες αντιστοιχίσεις αυτών.

γ)  Επιρροή σε ακαδημαϊκό επίπεδο: Πραγματοποιήθηκαν από τον πρόεδρο του Συλλόγου σειρές παρεμβάσεων προς τον πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου κ. Νικόλαο Κατσαράκη με αποκλειστικό θέμα την ανάδειξη του ζητήματος της αντιστοίχισης και ισοτίμησης πτυχίων των αποφοίτων του πρώην Τ.Ε.Ι. Κρήτης με τα αντίστοιχα ή συναφή τμήματα του πανεπιστημίου. Εις ότι αφορά το εν λόγω ζήτημα πιέσαμε και θα συνεχίζουμε να πιέζουμε προς αυτήν την κατεύθυνση με τελικό σκοπό την έκδοση πορίσματος αντιστοίχισης και ισοτίμησης πτυχίων από τις αρχές του ιδρύματος. Σχετικά με την πορεία της διαδικασίας ο πρύτανης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., δεσμεύτηκε για την έναρξη μιας επιτροπής που θα εξετάσει το ζήτημα σε στενή συνεργασία με την πρυτανεία του ΠΑ.Δ.Α., έτσι ώστε να υπάρξει κοινή γραμμή. Αναμένουμε την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που μας έχουν ανακοινωθεί. Επιπλέον, πάγιο αίτημά μας ήταν η αποδοχή του Συλλόγου μας ως επίσημο ακαδημαϊκό όργανο του πανεπιστημίου. Αυτό πραγματοποιήθηκε με την παραχώρηση έδρας εντός των εγκαταστάσεων του ιδρύματος.

δ) Ενημέρωση και κινητοποίηση των αποφοίτων: Απ’ την ίδρυση του Συλλόγου μας έως και σήμερα έχουμε παρουσιάσει κοινά δελτία τύπου με τον Σύλλογο Αποφοίτων Τ.Ε.Ι. Αθήνας & Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ., σε ενημερωτικούς ιστότοπους που φιλοξενούν νέα για ακαδημαϊκό περιεχόμενο όπως το esos.gr, aflavita.gr και το foititikanea.gr. Δημοσιεύσαμε δελτία τύπου σε τοπικούς ενημερωτικούς ιστότοπους όπως το cretalive.gr, cretedoc.org και το patris.gr. Στα πλαίσια της ενημέρωσης των αποφοίτων δημιουργήθηκε αφιλοκερδώς απ’ τον πρόεδρο του Συλλόγου ιστότοπος με τίτλο teiunion.gr το οποίο αποτελεί ενημερωτικό ιστολόγιο (blog) για τις δράσεις των ακαδημαϊκών Συλλόγων Αποφοίτων Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.). Τέλος πραγματοποιήσαμε ενημερωτικές παρεμβάσεις  σε ραδιοφωνικούς σταθμούς στις οποίες ο πρόεδρος του Συλλόγου συμμετείχε σε συνεντεύξεις όπως στο Ράδιο Κρήτη 101,5 στην εκπομπή του κ. Μανώλη Αργυράκη καθώς και στην ΕΡΤ Ηρακλείου 97,5.

ε)  Δημιουργία τραπεζικού λογαριασμού του Συλλόγου στην Παγκρήτια Τράπεζα τον οποίο για κάθε άντληση αποθεματικού διενεργείται Διοικητικό Συμβούλιο που μέσω ψηφοφορίας (4 τουλάχιστον ψήφοι από τα 7 μέλη) εξουσιοδοτούν είτε τον Ταμία είτε τον Πρόεδρο αυτού.

 

Ολοκληρώνοντας την αιτιολογική έκθεση σκοπός μας είναι η δικαίωση 400.000 αποφοίτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που αν και απόφοιτοι Α.Ε.Ι., πλέον βιώνουν μια αυθαίρετη διάκριση η οποία αυξήθηκε ραγδαία με την κατάργηση των ιδρυμάτων. Με υπευθυνότητα διεκδικούμε να ενισχύσουμε τα συμφέροντα των αποφοίτων του πρώην Τ.Ε.Ι. Κρήτης και σας καλούμε να ενισχύσετε την προσπάθεια μας είτε σαν απλά μέλη είτε με δωρεά για τους σκοπούς του Συλλόγου.

 

Μετά Τιμής,

Αλέξανδρος Μπριτζολάκης  –  Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων & Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρήτης