Απάντηση του Υπουργού Μεταφορών στην 4558/25-2-2021 επερώτηση για ρύθμιση εργασιακών δικαιωμάτων των Μηχανικών Τ.Ε.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στις

Απάντηση του Υπουργού Μεταφορών στην 4558/25-2-2021 επερώτηση για ρύθμιση εργασιακών δικαιωμάτων των Μηχανικών Τ.Ε.

Στην ολομέλεια που πραγματοποιήθηκε σήμερα 17-5-2021 ο Υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής απάντησε στην υπ’ αριθμών επερώτηση 4558/25-2-2021 του Βουλευτή νομού Ηρακλείου κ.Βασίλειου Κεγκέρογλου με θέμα: “Αίτημα των πτυχιούχων μηχανικών των πρώην Τ.Ε.Ι. για ρύθμιση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων”.

Συγκεκριμένα ο Βουλευτής νομού Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ. κ.Κεγκέρογλου ανέφερε ότι: «Το πρόβλημα της επαγγελματικής κατοχύρωσης των εργασιακών δικαιωμάτων μηχανικών των πρώην Τ.Ε.Ι. είναι χρόνιο και χαρακτηρίζεται απο διάφορες διακυμάνσεις ανάλογα την χρονική περίοδο. Ο κ. Γαβρόγλου της απερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αφού εξαφάνισε την τεχνολογική εκπαίδευση, υποσχέθηκε να επιλύσει το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων αλλά όχι μόνο δεν έκανε τίποτα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, στην αντίθετη κατεύθυνση απ’ αυτή που είχε ανάγκη. Παρέδωσε την διαδικασία με τον 4485 στην πλειοψηφία του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Παραμονές των εκλογών με νέα τροπολογία, στον ν.4610 άλλαξε ξανά την διαδικασία των επαγγελματικών δικαιωμάτων προς το δυσμενέστερο. Κύριε Υπουργέ εμείς θέσαμε ερωτήματα με την γραπτή μας επερώτηση, δεν πήραμε σαφές απαντήσεις, δεν ρωτάμε εάν έχει συσταθεί μόνο η επιτροπή που γνωρίζουμε ότι δεν έχει συσταθεί, θέλουμε να δούμε αν σήμερα θα έχετε την βούληση για την αντιμετώπιση του προβλήματος επαγγελματικής κατοχύρωσης των αποφοίτων των πρώην Τ.Ε.Ι. ή απλώς συνεχίζετε στην λογική του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή αυτής του άρθρου 257 του ν.4610. Οι επιτροπές όπως κι εσείς μας απαντήσατε ούτως ή άλλως δεν λειτουργούν και δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Οι πτυχιούχοι βέβαια των Τ.Ε.Ι. απ’ την αρχή δεν είδαν με καλό μάτι το Τ.Ε.Ε. να έχει την μεγάλη πλειοψηφία και οι εκπρόσωποι των αποφοίτων μηχανικών του Τ.Ε.Ι. η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. να έχει μόνο έναν εκπρόσωπο. Ρωτούμε αν προχωρήσετε σε μια αναμόρφωση της διαδικασίας του καθορισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων και η άποψη μας είναι το Υπ. Παιδείας που ήταν για 35 χρόνια το καθ’ είδην αρμόδιο δεν μπορεί σήμερα να δηλώνει αναρμόδιο.»

Επιπλέον ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του αναφέροντας την ανάγκη για διάλογο και συνεργασία του Υπουργείου Μεταφορών και με το Τ.Ε.Ε. αλλά και με την Ε.Ε.Τ.Ε.Μ., την άρση αυθαίρετων επαγγελματικών διακρίσεων ανάμεσα σε μηχανικούς καθώς και να αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας κι αυτό λύση για το ζήτημα κι όχι να δηλώνει αναρμόδιο διότι έχει στο χαρτοφυλάκιο του όλες τις αποφάσεις σχολών των πρώην Τ.Ε.Ι.

Ο Υπουργός κ.Κώστας Αχ. Καραμανλής συμφώνησε ότι το εν λόγω ζήτημα αποτελεί όντως ένα χρόνιο πρόβλημα κι ότι σήμερα απασχολεί τέσσερα συναρμόδια Υπουργεία. Αναφέρθηκε σε προγραμματισμένη πρόταση του Υπουργείου Μεταφορών στην οποία αφορά την σύσταση επιτροπής αποτελούμενη από 9 μέλη στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τα 4 αυτά συναρμόδια υπουργεία, εκπρόσωποι απ’ το Τ.Ε.Ε., την γενική γραμματεία συντονισμού, την επιτροπή ανταγωνισμού καθώς και εκπρόσωποι πολυτεχνείων όλης της Επικράτειας όσο και των Συλλόγων μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Αυτή η επιτροπή θα επικουρείται στο έργο της από μια επιτροπή τριών μελών ανά ειδικότητα στην οποία θα υπάρχουν και μέλη απ’ τον Σύλλογο Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Αναφέρθηκε ότι αυτή η πρόταση φέρνει για πρώτη φορά στο τραπέζι όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ασχέτως των καθυστερήσεων που επιβάλει η πανδημία του Κοροναϊού. Κλείνοντας ανέφερε ότι στην παρούσα κατάσταση πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συζητήσουν, ότι αυτό αποτελεί μια διαδικασία διαπραγμάτευσης η οποία απαιτεί χρόνο κι ότι δεν είναι σωστό να χαϊδεύουμε τα αυτιά των μεν ή των δε.

Στην δευτερολογία του ο κ. Κεγκέρογλου ανέφερε ότι ο Υπουργός δεν μελέτησε ούτε τις αποφάσεις των πρώην Τ.Ε.Ι. αντίστοιχων ειδικοτήτων ούτε την πρόταση νόμου του 2018 που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ, ούτε τα σχέδια προεδρικού διατάγματος. Ανέφερε ότι το εν λόγω ζήτημα απασχολεί χιλιάδες μηχανικούς των πρώην Τ.Ε.Ι. και υπάρχει ανάγκη για μια άμεση και δίκαιη επίλυση του ζητήματος στην οποία θα συμμετάσχουν ισάξια και οι εκπρόσωποι φορέων τεχνολογικής εκπαίδευσης. Επιπλέον τόνισε και ρώτησε τον Υπουργό κατά πόσο είναι δίκαιο στην πρόταση του Υπουργείου Μεταφορών για σύσταση της εννεαμελούς επιτροπής να έχει μόνο έναν εκπρόσωπο των αποφοίτων μηχανικών των πρώην Τ.Ε.Ι. ειδικά όταν δεν συμμετάσχουν σε αυτήν καθηγητές των αντίστοιχων τμημάτων διότι αυτά έχουν καταργηθεί από τον ν.4610/2019 και συνεπώς προβλέπονται μόνο των πανεπιστημίων-πολυτεχνείων.

Ο Υπουργός απαντώντας στην δευτερολογία κατηγόρησε τον Βουλευτή για ψηφοθηρικές τάσεις, ότι η εν λόγω διαδικασία απαιτεί χρόνο δεδομένου ότι αποτελεί ένα χρόνιο ζήτημα και ότι αυτή έχει καθυστερήσει στην διεξαγωγή της λόγω της πανδημίας του Κοροναϊού.