Παρέμβαση Σοφιας Ασημακοπούλου Βουλευτή Ελληνικής Λύσης για τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.)

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στις

Παρέμβαση Σοφιας Ασημακοπούλου Βουλευτή Ελληνικής Λύσης για τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.)

Σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση προχώρησε Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, κυρία Σοφία Ασημακοπούλου, στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων που οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26/06.

Υπενθυμίζουμε πως ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκος Πιερρακάκης δεσμεύτηκε για την επίλυση του ζητήματος τόσο στην ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αποφοίτων και Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρήτης κ. Αλέξανδρο Μπριτζολάκη όσο και σε δημόσιες δηλώσεις που έχει κάνει ο Υπουργός Παιδείας στα Μ.Μ.Ε., βέβαια χωρίς να εντάσσεται σε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Συγκεκριμένα, η βουλευτής αναφέρθηκε στο ζήτημα των εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.) με την ίδια να αναφέρει τα εξής:

Όσον αφορά στην περίπτωση των αποφοίτων των ΤΕΙ, φαίνεται η κυβέρνηση σας να  αδιαφορεί πλήρως για τους 400.000 αποφοίτους.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2023 το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε  πέντε αποφάσεις για την καταβολή συνολικού ποσού 179.000 ευρώ σε πτυχιούχους , ως αποζημίωση, για ηθική βλάβη μετά από ισάριθμες δικαστικές αποφάσεις.

Δύο νέες αποφάσεις για την καταβολή 12.500  και 10,853  ευρώ, σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, ως αποζημίωση για αποκατάσταση ηθικής βλάβης, για μη έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων,  σε πτυχιούχους Τμημάτων Μηχανικών και Μηχανικών Ανακαινίσεως και Αποκαταστάσεως Κτιρίων  Τ.Ε.Ι., εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας και το Μάρτιο και πριν λίγες μέρες άλλες 85.566 ευρώ.

Τα πρόστιμα για επαγγελματικά δικαιώματα  πτυχιούχων ΤΕΙ ξεπερνούν τα 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το Σύλλογο Αποφοίτων Τ.Ε.Ι. Κρήτης το 2021 σε τηλεδιάσκεψη που είχαν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Αποφοίτων Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Πειραιά και Κρήτης, με τον τότε Υφυπουργό Παιδείας τους δόθηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και εντός συγκεκριμένου χρονικού διαγράμματος.

Παρόλα αυτά ουδεμία δέσμευση υλοποιήθηκε.

Τον περασμένο Μάιο σε συνέντευξή του, ο υπουργός ρωτήθηκε για το εν λόγω ζήτημα με τον Υπουργό να απαντάει, γενικά και αόριστα  ότι είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί και θα λυθεί.

(;) Θα λυθεί και πότε;

(;) Χρονοδιάγραμμα υπάρχει;

Αναρωτιόμαστε και επιφυλασσόμαστε…

Ως Σύλλογος αποφοίτων και φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρήτης, ευχαριστούμε θερμά την βουλευτή που για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στο ζήτημα μας σε νέα της παρέμβαση. Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα από την επιτροπή που πραγματοποιήθηκε στην Βουλή.