Αίτημα Συλλόγου Αποφοίτων και Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρήτης προς την Σύγκλητο του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. για έκδοση πορίσματος

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στις

Αίτημα Συλλόγου Αποφοίτων και Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρήτης προς την Σύγκλητο του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. για έκδοση πορίσματος

Αίτημα για εκίνηση διαδικασιών έκδοσης πορίσματος αντιστοίχισης πτυχίων των αποφοίτων του πρώην Τ.Ε.Ι. Κρήτης με τα νέα τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, έστειλε ο Σύλλογος Αποφοίτων & Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρήτης προς την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου. Παρακάτω ακολουθεί το αίτημα που έστειλε ο Σύλλογος.

ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ  

Α.Φ.Μ. 996846497 – ΔΟΥ: Α΄ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΠΡΟΣ

ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΗΤΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

ΘΕΜΑ: « ΑΙΤΗΜΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.»

                                                                                                                                 Ηράκλειο, 16/01/2023

Αξιότιμε κύριε Πρύτανη,

Αξιότιμοι κύριοι Αντιπρυτάνεις,  κύριοι Κοσμήτορες, κύριοι/κύριες Πρόεδροι τμημάτων,

Όπως γνωρίζετε πριν τρία (3) χρόνια καταργήθηκε το Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Κρήτης και στην θέση του ιδρύθηκε το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο ως αποτέλεσμα του ο ν.4610/2019 «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Λοιπές Διατάξεις Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» όπου σε αυτόν καταργήθηκε συνολικά ο τεχνολογικός τομέας της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ενώ έχουν περάσει τρία (3) χρόνια απ’ την κατάργηση του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, οι απόφοιτοι παραμένουν με πτυχία από τμήματα και ιδρύματα που δεν υπάρχουν πια κάτι που υπονομεύει αναμφισβήτητα το κύρος των πτυχίων μας και των σπουδών μας. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα οι μόνες δηλώσεις που έχουμε ακούσει σε επίπεδο Πρυτανικών αρχών είναι από τον Πρύτανη κ. Νικόλαο Κατσαράκη καθότι έχει συμμετάσχει σε παρεμβάσεις που έχει ασκήσει ο Σύλλογός μας σε πολιτικό επίπεδο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα συμμετοχής του Πρύτανη κ.Κατσαράκη σε παρεμβάσεις που έχουμε κάνει αποτελούν οι τηλεδιασκέψεις:

  1. Στις 30/04/2021 με τον Βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ., νομού Ηρακλείου κ. Βασίλειου Κεγκέρογλου στην οποία ο Πρύτανης του ΕΛ.ΜΕ.Π.Α., αναφέρθηκε σε ύπαρξη διαδικασιών έκδοσης σχετικού πορίσματος απ’ τις Πανεπιστημιακές αρχές (σχετικό δελτίο τύπου στον σύνδεσμο: https://teiunion.gr/news_feed_2454542/).
  2. Στις 26/08/2021, με τον Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α., νομού Ηρακλείου κ. Σωκράτη Βαρδάκη όπου ο Πρύτανης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., κ. Κατσαράκης επισήμανε την ανάγκη εξεύρεσης λύσεως στο ζήτημα της αντιστοίχισης πτυχίων των αποφοίτων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.) με τα τμήματα των νέων ακαδημαϊκών δομών καθώς και στις διαδικασίες έκδοσης σχετικού πορίσματος οι οποίες έχουν ήδη εκκινήσει από τις Πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου (σχετικό δελτίο τύπου στον σύνδεσμο: https://teiunion.gr/news_feed_3423233/).

Επιπλέον έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συναντήσεις στο παρελθόν μεταξύ του Πρύτανη του Πανεπιστημίου κ. Κατσαράκη με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αποφοίτων & Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρήτης κ. Αλέξανδρο Μπριτζολάκη στις οποίες σε όλες τις συναντήσεις υπήρξε αντίστοιχη δήλωση του Πρύτανη περί έκδοσης πορίσματος αντιστοίχισης πτυχίων των αποφοίτων του πρώην Τ.Ε.Ι. Κρήτης με τα νέα πτυχία του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη που είχε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων & Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρήτης  κ.Αλέξανδρος Μπριτζολάκης στην ΕΡΤ Ηρακλείου στις 02/12/2022 (σχετικό δελτίο τύπου στον σύνδεσμο: https://teiunion.gr/news_feed_7424342/) απηύθυνε δημόσιο κάλεσμα στον Πρύτανη του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., κ.Κατσαράκη να αναφέρει την πρόοδο στην οποία βρίσκεται η έκδοση πορίσματος που θα εξετάζει διαδικασίες αντιστοίχισης και ισοτίμισης πτυχίων των αποφοίτων του πρώην Τ.Ε.Ι. Κρήτης με τα νέα πτυχία του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Η απάντηση του κ. Κατσαράκη στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ Ηρακλείου ήταν αρνητική και ανέφερε ότι το ζήτημα είναι ξεκάθαρα πολιτικό και δεν αφορά το Πανεπιστήμιο. Σχετικά με την εν λόγω δήλωση οφείλουμε να επισημάνουμε ότι:

Επειδή η άρνηση έκδοσης πορίσματος απ’ τις Πανεπιστημιακές Αρχές αποτελεί προσβολή προς όλα τα μέλη του συλλόγου μας καθώς και σε χιλιάδες αποφοίτους του πρώην Τ.Ε.Ι. Κρήτης, ειδικά όταν υπάρχει δέσμευση περί έκδοσης του απ’ τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου κ.Κατσαρακη μέσω σειράς δηλώσεών εν παρουσία Βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Επειδή έχει υπάρξει ανάλογη κινητοποίηση από τις Πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με τον Πρύτανη κ.Παναγιώτη Καλδή που έχει ήδη εκδώσει πόρισμα σε επίπεδο γνωμοδοτικής επιτροπής για την αντιστοίχιση πτυχίων των αποφοίτων των πρώην Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Πειραιά με τα νέα πτυχία του Πανεπιστημίου.

Επειδή το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο αποτελεί συνέχεια του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης, κι όχι μετεξέλιξη αυτού όπως λανθασμένα παρουσιάζουν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου καθότι και στις δύο περιπτώσεις και τα δύο είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Επειδή σε κάθε διαδικασία μετονομασίας ή ακόμη και μετεξέλιξης ενός ιδρύματος  (από Ανωτέρας σε Ανώτατης βαθμίδας) υπήρξαν ανάλογες διαδικασίες αντιστοίχισης πτυχίων των αποφοίτων με τα νέα ιδρύματα επί παραδείγματι της πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε., της πρώην Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής, της πρώην Σχολής Παντείου Πολιτικών Επιστημών και της Α.Β.Σ.Π. (Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς), όπου με το Π.Δ. 377/1989 προβλέφθηκε η ισοτιμία και αντιστοίχιση των πτυχίων τους με τα νέα πτυχία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, του Παντείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πειραιώς. 

Επειδή χρέος ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος δεν αποτελεί η βιτρίνα ούτε το φαίνεσθαι αλλά η διασφάλιση της ισχύος των πτυχίων και των εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων του που σε αυτήν προτεραιότητα έχουμε εμείς καθότι τα εργασιακά δικαιώματα που μας αποδίδονται δεν είναι ανάλογα του τίτλου και του επιπέδου των σπουδών μας καθότι αποτελούν εργασιακά δικαιώματα Ανωτέρας βαθμίδας κι όχι Ανώτατης.

Επειδή το αφήγημα ότι είχαμε κάποια βασικά εργασιακά δικαιώματα δεν ευσταθεί καθότι υπήρχαν τμήματα του πρώην Τ.Ε.Ι. Κρήτης τα οποία δεν είχαν καθόλου εργασιακά δικαιώματα με χαρακτηριστικό παράδειγμα του τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τ.Ε. στο οποίο δεν είχαν δοθεί καθόλου εργασιακά δικαιώματα, καθώς και του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε., που ενώ είχε αλλάξει όνομα με το νομοσχέδιο Αθηνά παρέμεινε με εργασιακά δικαιώματα τα οποία είναι ανάλογα του απερχόμενου τίτλου που είχε μέχρι και το 2013 (δηλαδή αυτόν του τίτλου Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων – Ε.Π.Π.).

Επειδή ο Σύλλογός μας συνείσφερε τα μέγιστα στην προσπάθεια του να αναγνωριστεί το ενσωματωμένο μεταπτυχιακό δίπλωμα στα νέα τμήματα μηχανικών του Πανεπιστημίου καθότι κινητοποιήσαμε Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και κατατέθηκε σχετική ερώτηση στον Υφυπουργό Παιδείας κ. Συρίγο.

Επειδή κανένα εκπαιδευτικό ίδρυμα δεν έχει μέλλον όταν αυτό δεν σέβεται το παρελθόν του, την ιστορία του και τους αποφοίτους του που έχει βγάλει στην κοινωνία.

 Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε και διεκδικούμε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου ή οι Πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου να προβούν σε διαδικασίες έκδοσης πορίσματος αντιστοίχισης πτυχίων των αποφοίτων του πρώην Τ.Ε.Ι. Κρήτης με τα νέα πτυχία του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

 

Μετά τιμής,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αποφοίτων & Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρήτης,

ο Πρόεδρος Αλέξανδρος Μπριτζολάκης,

η Αντιπρόεδρος Μαρίνα Κυριακοπούλου

η Γενική Γραμματέας – Αθηνά Αβραμάκη

η Ειδική Γραμματέας – Αργυρώ Πατεράκη

ο Ταμίας – Εμμανουήλ Στρατάκης

το Μέλος – Ευάγγελος Σταματάκης

το Μέλος – Αριστομένης Κάργατζης