Αίτημα Συλλόγου Αποφοίτων & Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρήτης προς τον Βουλευτή νομού Ηρακλείου κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου
Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στις
Αίτημα Συλλόγου Αποφοίτων & Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρήτης προς τον Βουλευτή νομού Ηρακλείου κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου
Αίτημα έστειλε ο σύλλογος αποφοίτων και φοιτητών Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης προς τον βουλευτή νομού Ηρακλείου κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου. Παρακάτω ακολουθεί η σχετική επιστολή.
ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΚΑΙ
ΦΟΙΤΗΤΩΝ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ | Α.Φ.Μ. 996846497
ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ-ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ κ.ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ
ΘΕΜΑ: «ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Τ.Ε.Ι.»
Ηράκλειο: 31/01/2021
Αξιότιμε κ. Κεγκέρογλου,
Κατόπιν του προηγούμενου αιτήματος το οποίο σας στείλαμε στις 20/12/2020 με το οποίο σας ευχαριστήσαμε για την θετική σας τοποθέτηση αναφορικά με τους αποφοίτους της τεχνολογικής εκπαίδευσης σε σχετικό ψήφισμα στην Βουλή των Ελλήνων το οποίο αφορούσε την επαγγελματική εκπαίδευση κι επειδή μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει κάποια συγκεκριμένη απάντηση από σας αναφορικά με το αίτημα μας σας υπενθυμίζουμε:
- Το αιτήματά τηλεδιασκέψεως με εσάς προς ενημέρωση των θέσεων μας σχετικά με την θέσπιση διαδικασιών αντιστοίχισης με τα νέα πτυχία του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και
- την κατάθεση επερωτήσεως από εσάς στην Βουλή των Ελλήνων αναφορικά με το ζήτημα έλλειψης διαδικασιών αντιστοίχισης.
Όπως γνωρίζετε η τελευταία αναδιάρθρωση ανώτατης εκπαίδευσης η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω του ν.4610/2019 («Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Λοιπές Διατάξεις Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης») που θεσπίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και συγκεκριμένα από τον τότε υπουργό παιδείας κ. Γαβρόγλου δημιούργησε ένα ευρύτερο χάσμα κοινωνικής ανισότητας. Αναφέρομαι στον τελευταίο χαρακτηρισμό καθότι δεν έχει προβλεφθεί καμία διαδικασία αντιστοίχισης πτυχίων των αποφοίτων των πρώην Τ.Ε.Ι. με τα αντίστοιχα νέα τμήματα στα οποία είτε απορροφήθηκαν σε αντίστοιχα Α.Ε.Ι. είτε μετονομάστηκαν. Επιπλέον μέσω του ν.2916/2001 («Διάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης και ρύθμιση θεμάτων του τεχνολογικού τομέα αυτής»), νόμος που θεσπίστηκε από τον τότε υπουργό παιδείας κ. Ευθυμίου επι κυβερνήσεως ΠΑ.ΣΟ.Κ., τα Τ.Ε.Ι. είχαν ενταχθεί από την ανωτέρα στην ανώτατη εκπαίδευση. Συνεπώς στην περίπτωση του ν.4610/2019 θεσπίζεται η συγχώνευση τμημάτων Α.Ε.Ι. χωρίς καμία πρόβλεψη για τους ήδη απόφοιτους των Τ.Ε.Ι. Δηλαδή, είμαστε απόφοιτοι Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που δεν υφίστανται πλέον με οδυνηρές συνέπειες τόσο στα εργασιακά μας δικαιώματα όσο και στο κύρος του πτυχίου μας. Οι διαδικασίες αντιστοίχισης πτυχίων σε τμήματα που αποτελούν συνέχεια ή μετεξέλιξη αυτών δεν αποτελεί κάτι καινούργιο στην Ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παρόμοιες διαδικασίες έχουν εφαρμοστεί με την πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε., την πρώην Ανώτατη Γεωπονική Σχολή, την πρώην Σχολής Παντείου Πολιτικών Επιστημών και Α.Β.Σ.Π. (Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς), για τις οποίες το π.δ. 377/1989 προέβλεψε την ισοτιμία και αντιστοίχιση των πτυχίων τους αντιστοίχως με τα νέα πτυχία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Παντείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Επιπλέον διαδικασίες αντιστοίχισης πτυχίων έχουν θεσπιστεί και από σχολές ανωτέρας τριτοβάθμιας βαθμίδας όπως η περίπτωση των Εθνικών Ακαδημιών Σωματικής Αγωγής (ΕΑΣΑ) που λειτουργούσαν ως Ανώτερες Σχολές εποπτευόμενες από την Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής της Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για τις οποίες προβλέφθηκε διαδικασία ισοτίμησης και αντιστοίχισης των πτυχίων τους με τα νέα πτυχία των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.), δυνάμει της υπ’ αριθ. Β1/421/1986 (ΦΕΚ 344 Β’) που κυρώθηκε με το άρθρο 7 του Ν. 1674/1986.
Να επισημάνουμε πως οι απόφοιτοι του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, από της συστάσεώς του έως σήμερα, ανέρχονται περίπου στους 20,252, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι απόφοιτοι των Τ.Ε.Ι. στην επικράτεια, από το 2001 έως το 2016 ανέρχονται στους 269,000. Σύμφωνα με τον μέσο αριθμό αποφοίτησης ανά έτος από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο συνολικός αριθμός όλων των αποφοίτων Τ.Ε.Ι., από την ίδρυση αυτών, ανέρχονται άνω των 400.000.
Δεδομένου των ανωτέρων ευελπιστούμε σε έναν ειλικρινή και γόνιμο διάλογο μαζί σας για την εκπλήρωση των αιτημάτων που σας έχουμε καταθέσει.
Μετά τιμής,
Αλέξανδρος Μπριτζολάκης – Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων
και Φοιτητών Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης