Αίτημα συνάντησης έστειλε ο Σύλλογος αποφοίτων & φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρήτης προς τον υφυπουργό αθλητισμού κ. Αυγενάκη

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στις

Αίτημα συνάντησης έστειλε ο Σύλλογος αποφοίτων & φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρήτης προς τον υφυπουργό αθλητισμού κ. Αυγενάκη

Αίτημα συνάντησης έστειλε ο Σύλλογος αποφοίτων και φοιτητών Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης προς τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη. Παρακάτω ακολουθεί το αίτημα που έστειλε ο σύλλογος στον υφυπουργό.

ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ | Α.Φ.Μ. 996846497

ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ 

ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ κ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΑΥΓΕΝΑΚΗ

ΘΕΜΑ: «ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΜΕΤΑΞΎ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΑΠΟΦΟΊΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ»

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

Ως σύλλογος αποφοίτων & φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρήτης, σας κοινοποιούμε την παρούσα επιστολή εν όψη του επικείμενου νομοσχέδιου στο οποίο η ηγεσία του υπουργείου παιδείας προτίθεται να εφαρμόσει νέα τριετή ή τετραετή τμήματα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης τα οποία θα λειτουργήσουν εντός των Πανεπιστημίων. Πέραν αυτού, μιας και είστε απόφοιτος του πρώην Τ.Ε.Ι. Αθήνας (ενός αξιόλογου Α.Ε.Ι. Τεχνολογικού Τομέα τόσο σε ερευνητικό αλλά και σε γνωστικό αντικείμενο), γνωρίζετε πως ένα τέτοιο νομοσχέδιο θα αποτελέσει μείζον ζήτημα στο κύρος των πτυχίων μας καθότι θα το υποβαθμίσει.

Όπως γνωρίζετε η τελευταία αναδιάρθρωση ανώτατης εκπαίδευσης η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω του ν.4610/2019 («Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Λοιπές Διατάξεις Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης») που θεσπίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και συγκεκριμένα από τον τότε υπουργό παιδείας κ. Γαβρόγλου δημιούργησε ένα ευρύτερο χάσμα κοινωνικής ανισότητας. Αναφέρομαι στον τελευταίο χαρακτηρισμό καθότι δεν έχει προβλεφθεί καμία διαδικασία αντιστοίχισης πτυχίων των αποφοίτων των πρώην Τ.Ε.Ι. με τα αντίστοιχα νέα τμήματα στα οποία είτε απορροφήθηκαν σε αντίστοιχα Α.Ε.Ι. είτε μετονομάστηκαν. Επιπλέον μέσω του ν.2916/2001 («Διάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης και ρύθμιση θεμάτων του τεχνολογικού τομέα αυτής»), νόμος που θεσπίστηκε από τον τότε υπουργό παιδείας κ. Ευθυμίου, τα Τ.Ε.Ι. είχαν ενταχθεί από την ανωτέρα στην ανώτατη εκπαίδευση. Συνεπώς στην περίπτωση του ν.4610/2019 θεσπίζεται η συγχώνευση τμημάτων Α.Ε.Ι. χωρίς καμία πρόβλεψη για τους ήδη απόφοιτους των Τ.Ε.Ι. Δηλαδή, είμαστε απόφοιτοι Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που δεν υφίστανται πλέον με οδυνηρές συνέπειες τόσο στα εργασιακά μας δικαιώματα όσο και στο κύρος του πτυχίου μας. Οι διαδικασίες αντιστοίχισης πτυχίων σε τμήματα που αποτελούν συνέχεια ή μετεξέλιξη αυτών δεν αποτελεί κάτι καινούργιο στην Ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παρόμοιες διαδικασίες έχουν εφαρμοστεί με την πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε., την πρώην Ανώτατη Γεωπονική Σχολή, την πρώην Σχολής Παντείου Πολιτικών Επιστημών και Α.Β.Σ.Π. (Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς), για τις οποίες το π.δ. 377/1989 προέβλεψε την ισοτιμία και αντιστοίχιση των πτυχίων τους αντιστοίχως με τα νέα πτυχία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Παντείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Επιπλέον διαδικασίες αντιστοίχισης πτυχίων έχουν θεσπιστεί και από σχολές ανωτέρας τριτοβάθμιας βαθμίδας όπως η περίπτωση των Εθνικών Ακαδημιών Σωματικής Αγωγής (ΕΑΣΑ) που λειτουργούσαν ως Ανώτερες Σχολές εποπτευόμενες από την Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής της Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για τις οποίες προβλέφθηκε διαδικασία ισοτίμησης και αντιστοίχισης των πτυχίων τους με τα νέα πτυχία των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.), δυνάμει της υπ’ αριθ. Β1/421/1986 (ΦΕΚ 344 Β’) που κυρώθηκε με το άρθρο 7 του Ν. 1674/1986.

Να επισημάνουμε πως οι απόφοιτοι του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, από της συστάσεώς του έως σήμερα, ανέρχονται περίπου στους 20,252, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι απόφοιτοι των Τ.Ε.Ι. στην επικράτεια, από το 2001 έως το 2016 ανέρχονται στους 269,000.  Σύμφωνα με τον μέσο αριθμό αποφοίτησης ανά έτος από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο συνολικός αριθμός όλων των αποφοίτων Τ.Ε.Ι., από την ίδρυση αυτών, ανέρχονται άνω των 400.000.

Αναλυτικά οι θέσεις του συλλόγου μας σχετικά με τις διαδικασίες αντιστοίχισης αναπτύσσονται στο υπόμνημα που έχουμε συντάξει το οποίο μπορείτε να βρείτε σε ηλεκτρονική μορφή στον ακόλουθο σύνδεσμο https://teiunion.gr/info_her/.

Δεδομένου της καταστάσεως που επικρατεί η οποία μας ανησυχεί ιδιαιτέρως ζητούμε την διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης μεταξύ εσάς και των ακαδημαϊκών συλλόγων αποφοίτων Α.Ε.Ι. Τ.Τ (απόφοιτων Τ.Ε.Ι. Αθήνας & Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. καθώς και Αποφοίτων & Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρήτης) με σκοπό την ανάδειξη από εσάς του ζητήματος αντιστοίχισης και ισοτίμησης των πτυχιούχων των πρώην Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Ευελπιστούμε στην απάντηση του αιτήματος μας καθώς και σε έναν ειλικρινή και γόνιμο διάλογο με εσάς και εν δυνάμει με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.


Μετά τιμής,

Αλέξανδρος Μπριτζολάκης – Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων

και Φοιτητών Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης