Επιστολή Συλλόγου Αποφοίτων και Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρήτης προς τους κοσμήτορες/προέδρους τμημάτων του ΕΛΜΕΠΑ

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στις

Επιστολή Συλλόγου Αποφοίτων και Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρήτης προς τους κοσμήτορες/προέδρους τμημάτων του ΕΛΜΕΠΑ

Ανοικτή επιστολή προς όλους τους κοσμήτορες – προέδρους τμημάτων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου έστειλε ο Σύλλογος Αποφοίτων & Φοιτητών Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης με κύριο θέμα την ενημέρωση των ίδιων για την ίδρυση του προαναφερόμενου Συλλόγου καθώς και για την έκκληση στήριξης στο αίτημα που αφορά την θέσπιση ενός ειδικού πλαισίου νόμου αντιστοίχισης και ισοτίμησης πτυχίων από την πολιτεία για τους απόφοιτους των πρώην Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Παρακάτω ακολουθεί η σχετική επιστολή.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ 
Α.Φ.Μ. 996846497   |   ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ

ΚΟΣΜΗΤΟΡΕΣ/ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

ΘΕΜΑ: «ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗΣ ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ Η ΣΥΝΑΦΗ ΤΜΉΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.»

Προς Προέδρους/Κοσμήτορες τμημάτων:

1) Δρ. Φώτιου Μαυροματάκη – Η.Μ.Μ.Υ.

2) Δρ. Γεώργιου Καβουλάκη – Μηχανολόγων Μηχανικών

3) Δρ. Ιωάννη Χατζάκη – Ηλεκτρονικών Μηχανικών

4) Δρ. Ιωάννη Χατζηαντωνίου – Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

5) Δρ. Χρήστου Κλεισιάρη –Νοσηλευτικής

6) Δρ. Ιωάννη Παχουλάκη, – Κοινωνικής Εργασίας

7) Δρ. Εμμανουήλ Ροδιτάκη – Τμήματος Γεωπονίας

8) Δρ. Ειρήνης Δήμου – Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού

9) Δρ. Κωνσταντίνου Παναγιωτάκη – Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας

10) Δρ. Γεώργιο Μαρκάκη – Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας

11) Δρ. Βασίλειο Δημητρίου – Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής

12) Δρ. Εμμανουήλ Μαραβελάκη – Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τ.Ε

Ηράκλειο: 15/11/2021

Αξιότιμοι κ. Πρόεδροι/Κοσμήτορες τμημάτων του ΕΛΜΕΠΑ και πρώην ΤΕΙ Κρητης,

Με την παρούσα ανοικτή επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την δράση του Συλλόγου μας Αποφοίτων και Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρήτης καθότι πλέον αποτελεί συλλογικότητα εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Όπως γνωρίζετε η ίδρυση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου δια του ν.4610/2019 έθεσε την κατάργηση του Τ.Ε.Ι. Κρήτης και την απαρχή νέου ακαδημαϊκού ορίζοντα για το ίδρυμα τόσο σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Όμως η κατάργηση του Τεχνολογικού Τομέα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και η καθιέρωση ενός ενιαίου τομέα (δηλαδή του Πανεπιστημιακού Τομέα) δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στους αποφοίτους των πρώην Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Αν και η ανωτατοποίηση των Τ.Ε.Ι. εφαρμόστηκε δια του ν.2916/2001 με την δημιουργία δύο παράλληλων τομέων Ανώτατης Εκπαίδευσης (του Τεχνολογικού και Πανεπιστημιακού τομέα) εμείς οι απόφοιτοι των εν λόγω ιδρυμάτων, καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε μια νέα οδυνηρή πραγματικότητα, δηλαδή αυτής της διαρκούς υποτίμησης του επιπέδου των σπουδών και κύρους των πτυχίων μας. Μέσα σε αυτήν την νέα πραγματικότητα που δημιουργήθηκε απ’ την κατάργηση των Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Α.Τ.Ε.Ι.) δεν δύναται να εξαιρεθούμε και εμείς οι απόφοιτοι του πλέον πρώην Τ.Ε.Ι. Κρήτης. Παρόλο το υψηλό επίπεδο σπουδών του ιδρύματος τόσο σε επίπεδο αξιολογήσεων ΑΔΙΠ (Positive Evaluation) όπως και σε αριθμό ερευνητικών δημοσιεύσεων, κάτι που επίσης διαπιστώνει κι ο ίδιος ο νομοθέτης στην αιτιολογική έκθεση του ν.4610/2019 (σελ. 11 – 13), εν μια νυκτί χαρακτηριστήκαμε ως απόφοιτοι τεχνικών σχολών κι όχι ως απόφοιτοι Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα καταργήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς να προηγηθεί κανένας διάλογος με τους αποφοίτους των εν λόγω ιδρυμάτων και χωρίς να θεσπιστούν διαδικασίες αντιστοίχισης και ισοτίμησης πτυχίων στο βωμό της αναδιάρθρωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Οι διαδικασίες αντιστοίχισης πτυχίων σε τμήματα που αποτελούν συνέχεια ή μετεξέλιξη αυτών δεν αποτελεί κάτι καινούργιο στην Ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παρόμοιες διαδικασίες έχουν εφαρμοστεί με την πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε., την πρώην Ανώτατη Γεωπονική Σχολή, την πρώην Σχολής Παντείου Πολιτικών Επιστημών και Α.Β.Σ.Π. (Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς), για τις οποίες το π.δ. 377/1989 προέβλεψε την ισοτιμία και αντιστοίχιση των πτυχίων τους αντιστοίχως με τα νέα πτυχία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Παντείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Επιπλέον διαδικασίες αντιστοίχισης πτυχίων έχουν θεσπιστεί και από σχολές ανωτέρας τριτοβάθμιας βαθμίδας όπως είναι η περίπτωση των Εθνικών Ακαδημιών Σωματικής Αγωγής (ΕΑΣΑ) που λειτουργούσαν ως Ανώτερες Σχολές εποπτευόμενες από την Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής της Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για τις οποίες προβλέφθηκε διαδικασία ισοτίμησης και αντιστοίχισης των πτυχίων τους με τα νέα πτυχία των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.), δυνάμει της υπ’ αριθ. Β1/421/1986 (ΦΕΚ 344 Β’) που κυρώθηκε με το άρθρο 7 του ν.1674/1986.

Έχοντας κλείσει πλέον δύο (2) χρόνια από την μετονομασία του ιδρύματος και την μετατροπή του από Α.Ε.Ι. Τεχνολογικού Τομέα σε Α.Ε.Ι. Πανεπιστημιακού Τομέα, η πολιτεία παραμένει αδρανής χωρίς να έχει θεσπιστεί ειδικό πλαίσιο νόμου που να προβλέπει διαδικασίες αντιστοίχισης και ισοτίμησης πτυχίων. Ο Σύλλογός μας σε συνεργασία με τον  Σύλλογο Αποφοίτων Τ.Ε.Ι. Αθήνας & Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ., αναδείξαμε το ζήτημα σε αρκετούς πολιτικούς φορείς καθώς και στον αρμόδιο Υφυπουργό Παιδείας κ. Άγγελο Συρίγο με τον οποίο συζητήσαμε μέσω τηλεδιασκέψεως που πραγματοποιήθηκε στις 09/06/2021. Επιπλέον ο Σύλλογός μας έχει αναδείξει το θέμα και σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς όπως στο Ραδιο Κρήτη 101.5 καθώς και στην ΕΡΤ Ηρακλείου 97.5. Απόσπασμα των ραδιοφωνικών συνεντεύξεων μπορείτε να βρείτε στους συνδέσμους α) https://teiunion.gr/news_feed_213432/, β) https://teiunion.gr/news_feed_342321/.

Στα πλαίσια αυτά ζητούμε από εσάς την στήριξη σας στον δίκαιο αγώνα μας, καθώς και στην διαδικασία συζητήσεων για την σύνταξη πορίσματος του ΕΛΜΕΠΑ αναφορικά με την αντιστοίχιση και ισοτίμηση πτυχίων των αποφοίτων του πρώην Τ.Ε.Ι. Κρήτης με τα νέα τμήματα του Πανεπιστημίου.

Μετά τιμής,

Αλέξανδρος Μπριτζολάκης – Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων

και Φοιτητών Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης