Απάντηση Συλλόγου Αποφοίτων και Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρήτης προς την Σύγκλητο του ΕΛΜΕΠΑ

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στις

Απάντηση Συλλόγου Αποφοίτων και Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρήτης προς την Σύγκλητο του ΕΛΜΕΠΑ

Επιστολή έστειλε ο Σύλλογος Αποφοίτων και Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρήτης προς την Σύγκλητο του ΕΛΜΕΠΑ στην ως συνέχεια της κοινοποίησης των αποσπασμάτων πρακτικών Συνεδρίασης Συγκλήτου του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., με υπ’αρ.πράξης 99/23/02/2023 με θέμα «Συζήτηση για το ζήτημα της αντιστοίχισης πτυχίων των αποφοίτων του πρώην Τ.Ε.Ι. Κρήτης με τα νέα πτυχία του ΕΛΜΕΠΑ».

Οφείλουμε να διευκρινίσουμε πως η απόφαση της Συγκλήτου αν και θετική προς το ζήτημα μας, δεν αναφέρει βήματα για την ανάδειξη του ζητήματος ούτε μας κοινοποιήθηκε σχετικό πλάνο από την Πρυτανεία του ιδρύματος.

Η Σύγκλητος του ΕΛΜΕΠΑ πρέπει να προβεί σε ουσιαστικές ενέργειες για την ανάδειξη του ζητήματος τόσο σε δημοσιογραφικό όσο και πολιτικό επίπεδο όπως έπραξε παλιότερα όταν ήταν να μετονομαστεί το ίδρυμα από Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης σε ΕΛΜΕΠΑ. Ακολουθεί η σχετική επιστολή που έστειλε ο Σύλλογος προς την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ  

Α.Φ.Μ. 996846497 – ΔΟΥ: Α΄ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΠΡΟΣ

ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΗΤΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

ΘΕΜΑ: «ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠ’ ΑΡ.ΠΡΑΞΗΣ 99/23/02/2023 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΕΛΜΕΠΑ»

Ηράκλειο, 26/05/2023

Αξιότιμε κύριε Πρύτανη,

Αξιότιμοι κύριοι Αντιπρυτάνεις,  κύριοι Κοσμήτορες, κύριοι/κύριες Πρόεδροι τμημάτων,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να τοποθετηθούμε ως προς το «απόσπασμα πρακτικού Συνεδρίασης Συγκλήτου αρ.πράξης 99/23/02/2023» όπως αυτό μας κοινοποιήθηκε από την γραμματεία Συγκλήτου του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., στις 12/04/2023 για το θέμα «Αντιστοίχιση πτυχίων των αποφοίτων του πρώην Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης με τα νέα τμήματα του Πανεπιστημίου». Οφείλουμε να επισημάνουμε πως το προαναφερθέν ζήτημα τέθηκε ως θέμα συζήτησης στην προγραμματισμένη συνεδρίαση Συγκλήτου του πανεπιστημίου που έλαβε χώρα στις 23/02/2023 έπειτα από σειρά αιτημάτων που σας στείλαμε:

 • 16/01/2023 «Αίτημα Έκδοσης Πορίσματος για το ζήτημα της αντιστοίχισης πτυχίων των αποφοίτων του πρώην Τ.Ε.Ι. Κρήτης με τα νέα πτυχία του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.»
 • 26/01/2023 «Συμμετοχή των εκπροσώπων του Συλλόγου στην συζήτηση της Συγκλήτου για το θέμα της αντιστοίχισης πτυχίων των αποφοίτων του πρώην Τ.Ε.Ι. Κρήτης με τα νέα πτυχία του ΕΛ,ΜΕ.ΠΑ

Οφείλουμε να τονίσουμε πως για την ανάδειξη του εν λόγω ζητήματος, πέραν των αιτημάτων που σας στείλαμε, έχουν γίνει δράσεις από τον Σύλλογό μας, με στόχο την ενημέρωση του απλού κόσμου καθώς και της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου όπως λ.χ.:

 • 27/04/2023 «Στο Ράδιο Κρήτη 101,5 στην εκπομπή του κυρίου Μανώλη Αργυράκη» (απόσπασμα συνέντευξης στον σύνδεσμο: https://youtu.be/W-8R4KV7ki0)
 • 19/02/2023 «Στον τηλεοπτικό σταθμό Κρήτη TV σε Ρεπορτάζ δημοσιογράφου κυρίας Μαίρης Καριωτάκη» (απόσπασμα ρεπορτάζ στον σύνδεσμο: https://youtu.be/39KTAGfCv1M)
 • 03/02/2023 «Στο Ράδιο 9,84 στην εκπομπή της κυρίας Αγγέλας Δουλγεράκη» (απόσπασμα συνέντευξης στον σύνδεσμο: https://youtu.be/FyIcyiIYvP4)
 • 04/01/2023 «Στο Ράδιο Κρήτη 101,5 Στην εκπομπή του κυρίου Μανώλη Αργυράκη» (απόσπασμα συνέντευξης στον σύνδεσμο: https://youtu.be/aZh4LTqpFP8)
 • 11/12/2022 «Στον Alpha Radio 9,89 Αττικής στην εκπομπή του κυρίου Σωτήρη Μπέσκου» (απόσπασμα συνέντευξης στον σύνδεσμο: https://youtu.be/1zKpqiO-InI)
 • 05/12/2022 «Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού Νέας Τηλεόρασης» (απόσπασμα συνέντευξης στον σύνδεσμο https://youtu.be/USDZ534GQ1c)
 • 02/12/2022 «Στην ΕΡΤ Ηρακλείου 97,5 στην εκπομπή του κυρίου Γιώργου Παπαδάκη» (απόσπασμα συνέντευξης στον σύνδεσμο: https://youtu.be/LC5Lo3T9tM0)
 • 15/11/2021 «Ανοικτή επιστολή για το ζήτημα της αντιστοίχισης και ισοτίμησης πτυχίων των αποφοίτων του πρώην Τ.Ε.Ι. Κρήτης με τα αντίστοιχα ή συναφή τμήματα του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.» (προβολή εγγράφου στον σύνδεσμο: https://teiunion.gr/news_feed_324232/)
 • 12/11/2021 «Στην ΕΡΤ Ηρακλείου 97,5 στην εκπομπή του κυρίου Γιώργου Παπαδάκη» (απόσπασμα συνέντευξης στον σύνδεσμο: https://youtu.be/zzXx3y2wBFo)
 • 10/11/2021 «Στο Ράδιο Κρήτη 101,5 στην εκπομπή του κυρίου Μανώλη Αργυράκη» (απόσπασμα συνέντευξης στον σύνδεσμο: https://youtu.be/Tv378pu8SQw
 • 20/09/2021 «Δελτίο τύπου Συλλόγου μας προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.» (προβολή εγγράφου στον σύνδεσμο: https://teiunion.gr/news_feed_232431/)

Σε όλες τις παραπάνω προσπάθειες που καταβάλλαμε ως Σύλλογός για την ανάδειξη του ζητήματος σε δημοσιογραφικό επίπεδο, δεν υπήρξε καμία συμμετοχή ούτε του πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου κύριου Νικόλαου Κατσαράκη  ούτε από κάποιον εκπρόσωπο της Συγκλήτου του ιδρύματος. Όσες προσπάθειες έγιναν για να αναδειχθεί το ζήτημα σε δημοσιογραφικό επίπεδο ήταν ξεκάθαρα από τον σύλλογό μας.

Να υπενθυμίσουμε στον κύριο πρύτανη πως πριν μετονομαστεί το Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης σε ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., (διότι περί μετονομασίας πρόκειται και όχι μετεξέλιξης) ο ίδιος έκανε συνεχείς ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παρεμβάσεις όπου αναδείκνυε το πραγματικό επίπεδο του Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης, δηλαδή ενός ιδρύματος που ανήκει στον Τεχνολογικό Τομέα της Ανώτατης εκπαίδευσης (Α.Ε.Ι. Τ.Τ.) και όχι ένα ίδρυμα Ανωτέρας βαθμίδας.

Όλα αυτά βέβαια ο κύριος πρύτανης φαίνεται πως τα ξέχασε καθότι απ’ την στιγμή που άλλαξε το όνομα του ιδρύματος βλέπουμε τον ίδιο να τηρεί σιγή ιχθύος. Οφείλουμε να αναφέρουμε πως σαν Σύλλογος, πέραν των αποφοίτων Τ.Ε.Ι. Κρήτης εκπροσωπούμε και τους φοιτητές προσωρινού κύκλου σπουδών Τ.Ε. – Τ.Ε.Ι. Κρήτης που όσους καταφέραμε και προσεγγίσαμε ενημερώθηκαν μέσα από δικό μας κύκλο και όχι μέσω του ιδρύματος.

Πηγές μας αναφέρουν ότι το πρόβλημα είναι ακόμη εντονότερο καθότι υπάρχουν ορισμένοι καθηγητές εντός του ιδρύματος που υποβιβάζουν τους φοιτητές  προσωρινού κύκλου σπουδών Τ.Ε. – Τ.Ε.Ι. Κρήτης αποδίδοντας τους τον χαρακτηρισμό «τεχνίτες» ή «τεχνικούς» και ότι πλέον εδώ είναι Πανεπιστήμιο (άρα και δεν έχετε θέση).

Εμείς σε αυτά απαντάμε πως μέχρι πριν 3 χρόνια δεν υπήρχε ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., στον χώρο αυτό που σήμερα είναι το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ήταν το Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης, ότι αλλαγή σε βαθμίδα δεν υπήρξε καθότι το Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης ήταν ήδη Α.Ε.Ι., εδώ και 20 χρόνια μέσω του νόμου 2916 και τέλος ότι την προτεραιότητα την έχουμε εμείς οι απόφοιτοι και φοιτητές του Τ.Ε.Ι. Κρήτης καθότι εμείς στηρίξαμε το ίδρυμα με την παρουσία μας. Παρόλα αυτά χαιρετίζουμε την απόφαση, θεωρούμε ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο, όμως οφείλει αυτή να γίνει ουσιαστική.

Μετά τιμής,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αποφοίτων & Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρήτης,

ο Πρόεδρος Αλέξανδρος Μπριτζολάκης,

η Αντιπρόεδρος Μαρίνα Κυριακοπούλου

η Γενική Γραμματέας – Αθηνά Αβραμάκη

η Ειδική Γραμματέας – Αργυρώ Πατεράκη

ο Ταμίας – Εμμανουήλ Στρατάκης

το Μέλος – Ευάγγελος Σταματάκης

το Μέλος – Αριστομένης Κάργατζης